Company Profile Operating Areas Accreditations and Awards Oxford Building Excellence Terms and Conditions
Construction Design and Build Refurbishment Restoration Repair and Maintenance
Our Objectives Our Vision and Values Best Practice Supply Chain Partnering Innovation Environmental Management Health and Safety
Customer Care Arts and Culture Commerce and Industry Defence Education Elderly Care Emergency Services Healthcare Independant Schools Oxford Colleges Restoration Sports and Leisure Substations and Railways
Ashmolean Museum Chase Hospice Christ Church, Chorleywood Churcher's College Cooper School, Bicester Corpus Christi College Cox Green Leisure Centre Elmthorpe Convent Fox End Cottage Great Oaks Country House Highwood House King Edward's School Lindsay Court Apartments Lydiard Millicent School Queens College Ripon College-Edward King Chapel Ripon College-Harriet Monsell House The Kings of Wessex Academy Trowbridge Civic Centre UWE Wakefield House Wellington College
Committed People Management and Structure Beard Directors Careers Current Vacancies

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 

 


The Quince Tree


Case Study - The Quince Tree - pub, restaurant and retail complex

Transforming a derelict village pub to create a modern restaurant destination

Set in a conservation area and involving a Grade II listed building, the project to restore and remodel a derelict pub and hotel at the centre of Stonor Village in Oxfordshire has created a wonderful new restaurant complex with a retail space, cafe, conference area and village pub.

Achieving the technically complicated project goals, which combines new with old, while balancing the requirements of conservation and planning officers, needed the team to take a collaborative and sensitive approach at all times.

A key requirement was to preserve the historic parts of the building and to re-use materials where appropriate, at the same time bringing it totally up to date. More recent parts were carefully demolished to make way for a contemporary two storey extension combining green oak and structural glazing with a Bauder green roof system.

Extensive landscaping and external works, together with rainwater harvesting and the installation of a drainage field, completed the scheme.

Challenges & Solutions

With a short construction programme, careful pre-planning was needed to establish realistic project schedules and to optimise each sequence of work to minimise delays .

Maintaining the goodwill of the community was an additional client goal throughout the project. Managing construction traffic and a clear focus on minimising noise and disruption were crucial.


"Combining new with old, this project presented multiple technical challenges with a range of sustainable features all set in an area of outstanding natural beauty. The team did a great job to achieve client goals while minimising disruption to the village community.”
John Youle, Construction Director


Architect - Barratt Lloyd Davis Associates

Contract duration - 43 weeks

Procurement - Competitive Tender